وقتی نوبت به انتخاب و خرید یخچال فریزر میرسد، مطمئنا نیاز شما فراتر از دسترسی به یک لیوان آب سرد، بدون باز کردن درب آن است. در عین حال بازار لوازم خانگی به ویژه یخچال دارای تنوع بالایی از مدلها است که بعضا میتواند شما را در انتخاب گیج کند. از مدلهای فانتزی گرفته تا یخچالهایی که سیستم عامل دارند! به عنوان مثال شما میتوانید مدلهای توکار یخچال را با توجه به فضای آشپزخانه و کابینت خود انتخاب کنید یا نمونههای چهار در و حتی پنج در را مدنظر بگیرید. حتی ممکن است یخچالی با کشوهایی منعطف ببینید که میتوانید از آن برای جا دادن بطری نوشیدنیهای خنک یا خوراکیهای مناسب برای بچهها استفاده کنید.
به همین دلیل در نظر داریم در این راهنمای جامع خرید از راگاسنتر برای شما از انواع یخچالها بر اساس طراحی، اندازه و قابلیتهای آنها صحبت کنیم. همچنین در کنار آن، تمام نکات لازمِ قبل و بعد از خرید را بیان خواهیم کرد، پس با ما همراه باشید.
۱. ۵ فاکتور مهم قبل از خرید یخچال فریزر
در این بخش فهرستی از مهمترین فاکتورهایی که باید در انتخاب یخچال در نظر بگیرید تا در سالهای آینده مجبور به خرید یخچال جدید نباشید، گردآوری شده و به شرح زیر است:
- توجه به نوع طراحی دستگاه
- توجه به اندازهی یخچال
- توجه به ظرفیت قابل استفاده
- توجه به برچسب انرژی و بررسی میزان مصرف دستگاه
- گارانتی قابل تمدید
۲. انواع یخچال فریزر بر اساس نوع طراحی
امروزه برای هر آشپزخانهای با هر نوع چیدمان و اندازه، مدلِ یخچال متناسبی وجود دارد. به طور کلی مدلهایی با درب فرانسوی به دلیل زیبایی ظاهری محبوبیت بالایی دارند. برخی از مصرفکنندگان یخچالهایی دارای فریزرهای زیرین را ترجیح میدهند، چراکه راحتی خاصی در استفاده دارند و مواد غذایی در آنها به راحتی در دسترس است. از طرفی یخچالهای ساید بای ساید درهای باریکی دارند و جاگیری بهتری در آشپزخانههای کوچکتر دارند. حال باید فکر کنید که نیاز شما چیست و چه فاکتورهایی را مدنظر دارید؟
راگاسنتر به شما کمک می کند متناسب با بوجه شما بهترین خرید را داشته باشید.
- یخچالِ بالا فریزر (Top-Freezer Refrigerator)
- یخچالِ پایین فریزر (Bottom-Freezer Refrigerator)
- یخچالِ ساید بای ساید (Side-by-Side Refrigerator)
ین مدل از یخچالها را میتوان پیرو نمونههای قدیمی دانست که با تکنولوژی جدید شکل تازهتری پیدا کردهاند. به طور کلی این دستگاه برای مکانهای نسبتا تنگ کاربردی است (عرض آن بین ۷۱ تا ۸۴ سانتیمتر متغیر است) و قابلیت ارائهی بیشترین فضا را نسبت به اندازهی خود دارد. جالب است بدانید که سازندگان این نوع از یخچالها ادعا میکنند که ظرفیت این محصول تا ۶۵۱ لیتر است، اما آزمایشات متخصصین در «Consumer Reports» نشان میدهد که میانگین ظرفیت قابل استفاده در یخچالهای بالا فریزر، حدودا ۱۷ درصد کمتر از آن مقدار است. از طرفی طراحی این دستگاهها ایجاب میکند که برای دسترسی به بخشهای پایینی یخچال که احتمالا زیاد با آنها سر و کار دارید، مدام خم شوید؛ بنابراین از نقطه نظر کاربری برای بعضی افراد چندان راحت نیستند.
یخچال سبک فرانسوی
یخچالهای سبک فرانسوی دارای دو درِ باریک در بخش بالایی دستگاه و یک فریزر در بخش زیرین است. البته در بعضی از مدلها شاهد یک کشو (یا بیشتر) در بین فریزر و دربها هستیم. به طور کلی عرض این مدل بین ۷۱ تا ۹۱ سانتیمتر است، بنابراین برای استفاده از این یخچالها باید فضای بیشتری در آشپزخانه داشته باشید. با این حال یخچالهایی با طراحی فرانسوی جزو جادارترین نمونهها هستند. ظرفیت ادعا شده برای آن تا ۹۶۳ لیتر است. هر چند که میانگین فضای قابل استفاده برای این مدل ۴۸۱ لیتر تایید شده است. این دستگاه دارای دربهای کوچک و با طراحی بهینه است که در هنگام باز شدن فضای زیادی را اشغال نمیکند. همچنین از دیگر مزیتهای این طراحی باز کردن تنها نیمی از یخچال برای استفاده از آن است که در نوع خود جالب توجه است.
یخچالِ ساید بای ساید
در یخچالهای ساید بای ساید همانگونه که از نامشان هم مشخص است، یخچال و فریزر در کنار هم قرار میگیرند و معمولاً مجهز به آب سرد کن و یخساز هستند. عرض یخچالِ ساید بای ساید ۸۴ تا ۹۲ سانتیمتر است و تا حدود ۷۹۳ لیتر ظرفیت ذخیرهسازی دارد. البته لازم به ذکر است که تنها حدود ۷۰ درصد آن قابل استفاده است. درهای باریک این مدل تا حدودی یک مزیت برای آشپزخانههای کوچک به حساب میآید اما باید در نظر داشته باشید که این دربها به اندازهی کافی (به عنوان مثال عرض یک جعبهی پیتزا) باز نمیشوند. همچنین محفظهی بلند و عمیق آن عاملی برای گیر افتادن بعضی مواد در انتهای آن است که دسترسی به مواد غذایی را سخت میکند. در یک کلام، یخچال ساید بای ساید از نظر فضا و انرژی مصرفی نسبت به سایر مدلها بهینه نیست.
یخچالِ توکار
هر چند که این مدل از یخچالها گرانقیمت هستند اما تناسب شیک و در عین حال جذابی با کابینتها و پیشخوانها انواع آشپزخانهها دارند. یخچالهای توکار معمولاً بلند (بالاتر از ۱۷۷ سانتیمتر) و پهن (۷۶ تا ۱۲۲ سانتیمتر) هستند و ظرفیت آنها ۷۶۴ لیتر (با قابلیت بهرهوری از حدود ۷۰ درصد آن) است. به طور معمول این مدل از یخچالها قابلیت سفارشیسازی (از نظر رنگ و اندازه) برای آشپزخانه شما را دارند، اما تنوع این محصول در حال حاضر در کشور ایران بسیار اندک است.
۳. اندازهی یخچال فریزر
اکثر تولیدکنندگان، یخچالها را در اندازهها و ظرفیتهای مختلف تولید میکنند. بنابراین نگرانی از بابت عدم دسترسی به یخچالی با اندازهی دلخواه وجود ندارد. به همین علت هم توصیه میشود که حتما قبل از خرید، محل مورد نظر را برای قرار دادن یخچال اندازه بگیرید. همچنین فراموش نکنید که عرض و ارتفاع ورودیها و راهپله را که در مسیر رساندن دستگاه به آشپزخانه است، به طور دقیق اندازهگیری کنید. نکتهی حائز اهمیت دیگر ایجاد جریان هوای کافی در اطراف دستگاه است، بنابراین همواره فضایی به اندازه ۲ الی ۳ سانتیمتر در اطراف و پشت آن در نظر بگیرید. در صورتی که یخچال را در کنار دیوار قرار میدهید باید بتوانید درب یخچال را کاملا باز کنید، همچنین نباید جهت باز شدن آن به سمت دیوار باشد.
۴. ظرفیت مناسب یخچال فریزر
به طور کلی، اکثر تولیدکنندگان یخچالی با ظرفیت ۵۳۸ تا ۶۲۳ لیتر را برای یک خانوادهی چهار نفره توصیه میکنند. اما باید در نظر داشته باشید که اگر از جمله خانوادههایی هستید که به طور هفتگی و عمده خرید میکنید؛ ممکن است به یخچالی با ظرفیت بیشتر (چیزی در حدود ۸۴۹ تا ۹۳۵) نیاز داشته باشید.
۵. بررسی برچسب انرژی
امروزه با افزایش اهمیت و درک مردم از بهینه بودن دستگاه از نقطه نظر مصرف انرژی، برچسب مصرف انرژی یخچال اهمیت خاصی پیدا کرده است. از طرفی انواع مدلهای جدید یخچال در گذر زمان از نظر مصرف انرژی برق بهینه شدهاند. البته باید بدانید که راندمان یک دستگاه برقی از جمله یخچال تا حدی بسته به مدل متفاوت است. به طور کلی سه نوع استاندارد برای میزان مصرف انرژی دستگاهها وجود دارد:
- برچسب انرژی
- ستارهی انرژی (Energy Star)
- برچسب سازگاری با محیط زیست (Nature-Friendly)
بیشتر افراد با برچسب انرژی آشنایی دارند، در حالی که ممکن است، ستارهی انرژی چندان آشنا نباشد. این نشان در سال ۱۹۹۲ در آژانس محافظت محیطی آمریکا به منظور تلاش در جهت کاهش انرژی مصرفی در تولیدات کارخانهای و کم کردن عوامل به وجود آورندهی پدیدهی گلخانهای، ابداع شد. در همین راستا جالب است بدانید که یخچالهایی که دارای برچسب ستارهی انرژی باشند، ۲۰ درصد کمتر از سایر یخچالها برق مصرف میکنند که این موضوع باعث پایین آمدن مبلغ قبض برق شما خواهد شد.
در ادامهی بحث بررسی مصرف انرژی دستگاه باید بدانید که یک یخچال فریزر معمولا به تنهایی ۱۵ درصد مصرف برق خانه را تشکیل میدهد. بنابراین، لازم است هنگام خرید توجه ویژهای به برچسبهای انرژی دستگاه داشته باشید. علاوه بر برچسب جهانی انرژی استار، برچسب انرژی که توسط نهادهای داخلی به محصولات مصرفکنندهی انرژی تعلق میگیرد هم حائز اهمیت هستند و به نوعی کیفیت محصول را نشان میدهند. هرچه رتبهی برچسب انرژی محصول بالاتر باشد (به سمت رنگ سبزتر)، راندمان دستگاه بهتر و میزان مصرف انرژی آن کمتر است.
6. نکات مهم در نگهداری از یخچال فریزر
در این بخش شما را با راهکارهایی سریع و بهینه برای نگهداری از یخچال فریزر و افزایش طول عمر آن آشنا میکنیم.
خروج اقلام غذایی از یخچال؛ برای تمیز کردن داخل یخچال همواره کار را با خارج کردن همه چیز از یخچال شروع کنید و به منظور فرار از بوی بد یخچال، اقلام قدیمی و تاریخ مصرف گذشته را دور بریزید.
شستوشو؛ در این مرحله با استفاده از یک اسفنج یا پارچه نخی به همراه مقداری آب گرم و صابون تمام سطوح، از جمله سطوح زیرین قفسهها، کشوها و مسیرهای کشو را پاک کنید. لازم به ذکر است که در هنگام شستوشو حتما از صابون بدون مواد افزودنی استفاده کنید!
کهبری؛ لکههای باقی مانده از کیک تولد هفته پیش یا هر نوع ماده غذایی چسبندهای را از سطح داخلی یخچال پاک کنید. چراکه فساد همین باقیماندهها یکی از مهمترین عوامل موثر در بوی بد یخچال هستند.
سازماندهی؛ هر ماده غذایی را بر اساس نیاز خود در بخشهای جلویی یا انتهایی یخچال قرار دهید. غذاهایی که زودتر به تاریخ انقضا میرسند را در ابتدا و مواد غذایی مقاومتر را در انتهای دستگاه قرار دهید. اگر هم اهل میانوعده خوری دائم هستید، خوراکیها خود را در جلوی یخچال قرار دهید، چرا که با این کار درب یخچال کمتر باز میماند.
خوشبو سازی فضا؛ در هر ۲ تا ۳ ماه یکبار مقداری جوش شیرین یا سایر خوشبوکنندههای مخصوص را در یخچال قرار دهید، تا بوی غذاها را جذب کند و تازگی یخچال حفظ شود. در همین راستا باید مطرح کرد که یکی از دلایل رایج برای بوی بد یخچال نشت فریون (Freon) است. البته این مسأله همراه با عدم کارکرد بهینه و سرد شدن کافی مواد غذایی است. در چنین حالتی، باید با یک تکنسین لوازم خانگی حرفهای تماس بگیرید تا مشکل یخچال شما را برطرف کند.
بازتنظیم دما؛ توجه کنید که هنگام تمیز کردن یا خارج و داخل کردن وسایل و مواد غذایی، صفحههای دما به راحتی دچار ضربه میشوند، بنابراین نیاز است تا پس از مرتبسازی و قرار دادن مواد در دستگاه، ترموستات را باز تنظیم کنید. مطمئن شوید که بخش فریزر شما روی ۰ درجه فارنهایت و یخچال بین ۳۷ تا ۴۰ درجه، تنظیم شده است.
یخچال را پر نگه دارید؛ حتی اگر ترجیح میدهید بیرون غذا بخورید و به هر دلیلی یخچال شما پر نمیشود، برای حفظ دمای داخلی (توده هوای سرد) یخچال خود چند بطری آب را داخل آن قرار دهید. چراکه وقتی در یخچال را باز میکنید، هوای سرد خارج و هوای گرم وارد آن میشود. بنابراین، وقتی درب را میبندید، یخچال باید دوباره همه چیز را خنک کند. با پر نگه داشتن یخچال، فضای و هوای کمتری برای تبادل با محیط خارج وجود دارد و چنین کاری به افزایش بهرهوری دستگاه کمک میکند.
7. سهلانگاریهایی که یخچال فریزر را به تعمیرگاه میکشاند
ذخیره بیش از حد یا کم مواد غذایی
اگر مدت زیادی است که به فروشگاه سر نزدهاید، احتمالاً یخچالی پر از میوهها، سبزیجات و سایر محصولات غذایی و نوشیدنی خواهید داشت. درست است که این یک کار عملی معمول به نظر میرسد اما میتواند باعث آسیب جدی به یخچال شود. قرار دادن بیش از حد مواد غذایی در یخچال میتواند گردش جریان هوا را در سیستم دشوارتر کند و این موضوع تنظیم دمای داخلی و خنک نگه داشتن اقلام غذایی شما را با چالش مواجه میکند.
با ناتوانی در تنظیم دما، فشار اضافی بر کویلهای (Coils) کمپرسور و کندانسور وارد میشود که متعاقباً میتواند منجر به گرم شدن بیش از حد آنها شود. از طرفی همانطور که قبلا هم اشاره شد خالی بودن یخچال هم میتواند دردسرساز باشد. بنابراین همواره حجم مواد غذایی موجود در یخچال را متعادل نگه دارید.
تمیز نکردن کویلهای یخچال
با تمیز کردن کویلها یا لولههای کندانسور به طور مرتب و حداقل یک بار در سال، میتوان از بسیاری از تعمیرات یخچال جلوگیری کرد. چراکه به مرور زمان گرد و غبار و زباله روی کویلها را میپوشاند. در چنین حالتی سیم پیچها کارایی خود را در دفع گرما از دست میدهد و چنین اتفاقی بر کمپرسور فشار مضاعف اعمال میکند. از طرفی مسلما مصرف برق دستگاه هم بالا میرود. بنابراین تمیز کردن کویلها به صورت دورهای را فراموش نکنید.
نزدیکی بیش از حد یخچال به دیوار
به یاد داشته باشید که جریان هوای مناسب در اطراف یخچال برای جلوگیری از آسیب به آن ضروری است. زیرا وجود جریان هوا ضعیف، توانایی یخچال شما را برای همدماسازی و حذف گرما کاهش میدهد. بنابراین در عملکرد خنک سازی اختلال به وجود میآید.
در حالت ایدئال، بایدحداقل ۳ سانتی متر فضا از کنارههای یخچال، بالا و زیر آن برای دستگاه باز کنید. همچنین قرار دادن یخچال در یک کابینت بدون فاصلهگذاری استاندارد میتواند منجر به جریان هوای ضعیف شود؛ پس در هنگام خرید و نصب نوع ساده و توکار یخچال به این مسأله دقت کنید.
باز گذاشتن درب برای مدت طولانی
یکی از رایجترین عادتهای بدی که منجر به آسیب دیدن یخچال میشود، باز گذاشتن درب آن است. به عنوان مثال شاید یک بطری شیر جدید از یخچال بیرون آورده باشید و مجبورید تا زمانی را صرف باز کردن آن کنید. سپس شیر را در لیوان میریزید و بطری را به یخچال برمیگردانید. در تمام مدت درب یخچال شما باز است و تمام هوای خنک داخل آن خارج میشود.
اجازه دادن به اینکه هوای خنک از دستگاه شما خارج شود، سیستم را مجبور به کار بیشتر برای خنکسازی مجدد میکند که به نوبه خود، منجر به گرم شدن بیش از حد کمپرسور و در نتیجه تحت فشار قرار گرفتن آن میشود. پس لازم است تا این عادت ساده اما مهلک را اصلاح کنید.
عدم توجه به جمع شدن آب در پایین دیوارهی یخچال و تجمع یخ
ممکن است متوجه سوراخی کوچک در بخش پایینی دیوارهی یخچال خود شده باشید. قسمتی از یخچال که به آن سوراخ زهکشی (Drainage Hole) میگویند. به یاد داشته باشید که برای نگهداری بهتر از یخچال باید به طور منظم سوراخ زهکشی را از نظر انسداد بررسی و تمیز کنید.
جمع بندی
قبل از خرید هر محصول به یاد داشته باشید که اول در مورد کالای انتخابی تحقیق کرده و با دیده باز و آگاهی خرید کنید تا خریدی لذت بخش و ماندگار داشته باشید.امید است مطالب جمع آوری شده توسط تیم راگا خرید را برای شما همراهان لذدت بخش و آسان کرده باشد .