دنیای بار سرد یک دنیا بی انتهاست. ترکیب های بسیار جذابی در نوشیدنی های سرد میتونید پیدا کنید که طعم های فوق العاده و عالی داشته باشن. وسایل و تجهیزاتی که در بار سرد استفاده میشود میتونه از چند هزار تومن تا چند میلیون باشه. تجهیزاتی که شما با آشنا شدن و کسب اطلاعات در مورد اونها شاید با یک دنیای جدید آشنا بشید. دنیایی که قبل از اون باهاش آشنایی نداشتین. در راگاسنتر سعی میکنیم بارسرد و تجهیزات و انواع تکنیک هایی که شما نیازه بدونید رو بحث کنیم.
دنیای نوشیدنی های سرد و تجهیزات بار سرد
بار در اصطلاح به مکانی می گویند که تهیه و سرو نوشیدنی سرد و گرم در آن انجام میشود. یا معمولا به قسمتی از یک مجموعه پذیرایی یا کافه می گویند که در آن ابزار نوشیدنی سرد وجود دارد و متصدی آن(بارتندر) به صورت تخصصی نوشیدنی های سرد را تهیه و تولید می کند.
برای ساختن یک چک لیست از ابزار و وسایل خانگی دمآوری قهوه لازم است ابتدا به این سوال مهم پاسخ دهید. شما طرفدار قهوه دمی هستید یا اسپرسو؟ ترجیح میدهید در خانهتان قهوه دمی سرو کنید یا اسپرسپو؟
قهوههای دمی و اسپرسو هم به لحاظ ابزار و ادوات دمآوری، هم به جهت فرایند فرآوری و هم کیفیت قهوه با هم متفاوت هستند. برای ساخت قهوههای اسپرسو باید آب را در دمای بالا و با فشار از میان قهوه آسیاب شده رد کرد ولی برای قهوههای دمی باید آب جوش و قهوه آسیاب شده را به حال خود رها کرد تا دم بکشد.
ابزار بار سرد
یخ ساز (ice maker)
مهم ترین ابزار بار سرد یخ ساز است زیرا یخ مهم ترین عامل تشکیل نوشیدنی سرد است. یخ ساز می تواند همیشه برای ما یخ تازه و اماده مهیا کند تا همیشه یک مخزن(مقدار تهیه یخ بستگی به ترافیک و درخواست نوشیدنی یک بار است که معمولا از یخ سازهای بین ۸ تا ۵۰ کیلو استفاده می شود.) یخ ها معمولا در شکل های مکعبی یا به صورت تیکه تیکه و خرد شده در نوشیدنی دیده میشوند.
یخ خرد کن (ice crusher)
در بعضی از نویشدنی ها یخ باید بخشی از نوشیدنی ساخته شده باشد و در ترکیب نوشیدنی بافتی یک دست و اصطلاحا یخی ایجاد کند که نیاز به یخ پوره شده یا خرد شده داریم. این دستگاه (آیس کراشر) هر زمان که نیاز داشته باشیم یخ قطعه ای را برای ما تبدیل به پوره می کند و سرعت کار بارتندر را بالا می برد.نوشیدنی های مثل مینت ژولپه و فروزن مارگاریتاس و مسکو مول هست. این نوشیدنی ها بافت یک دست یخی دارند یا همون یخ در بهشتی خودمون.
پیمانه (jigger)
جیگِر ابزاری است برای اندازه گیری دقیق مقدار مواد تشکیل دهنده ی یک نوشیدنی که به دقت بارتندر کمک زیادی می کند. این ابزار معمولا به شکل دو لیوان کوچک است که از انتها به هم متصل هستند و یک لیوان معمولا ۱.۵ انس و لیوان دیگر ۱ انس است. استفاده از این ابزار بسیار راحته. به این شکل که وسط این ابزار رو بین دو انگشت خودتون قرار بدید و مقداری که نیازه از سیروپ یا مواد اولیه به نوشیدنی خودتون اضافه کنید رو میتونید با جیگر اندازه گیری کنید. جیگر همون پیمونه خودمونه که در شیرینی پزی حتما دیدید که استفاده شده.
مخلوط کن (blender)
برای ساخت نوشیدنی های بافت دار،اسموتی ها و نوشیدنی های غلیظ می توان از بلندر استفاده کرد تا نوشیدنی یکدست و غلیظی به ما بدهد.حتی برای نوشیدنی هایی که نیاز به قطعه های میوه ای یا شکلاتی داشته باشیم نیز می توان از بلندر استفاده کرد. بلندر انواع مختلفی دارن و شما اگه صاحب کافه هستید و نیازه که در مورد بلندرهای صنعتی از ما مشاوره بگیرید حتما با شماره های پشتیبانی در تماس باشید.
قاشق بار (tall spoon or bar spoon)
قاشق بلندی است با بدنه ی مارپیچ که در بار مورد استفاده قرار می گیرد. بلندی قاشق موجب می شود که در هر لیوانی بتوان دسترسی به انتهای ان داشت از طرفی بدنه ی مارپیچ آن به راحتی در دست قرار می گیرد، با هم زدن نوشیدنی جریان ایجاد می کند و برای تکنیک لایر(layer) مورد استفاده قرار می گیرد.
انتهای این قاشق می تواند دارای یک چنگال باشد برای قرار دادن بعضی از گارنیش های میوه ای روی نوشیدنی، بعضی از آنها انتهای سکه ای دارند که در تکنیک لایر استفاده می شود(europen bar spoon) و بعضاً انتهای صاف و وزنه ای دارند که برای قطره چکان کردن استفاده می شوند(japanese bar spoon).
مادلر (muddler)
ابزاریست برای کوبیدن و آزاد سازی عطر و رایحه ی گیاهان تازه، میوه ها و خشکبار که از ابزار تخصصی بار سرد است و ابزار تخصصی تکنیک مادل است.
شیکر (shaker)
ابزار تخصصی تکنیک شیک(shake) است که به ما نوشیدنی یک دست و یک دما می دهد، این ابزار با تکان دادن نوشیدنی با یخ و هوای محبوس درون آن یک نوشیدنی قوام آمده و خوش فرم به ما می دهد. برای نوشیدنی هایی با فوم نیز از این ابزار استفاده می شود. شیکر یکی از اصلی ترین اجزای تجهیزات بار سرد که در ادامه به معرفی اون می پردازیم.
انواع قهوه
ابتدا برویم سراغ همهی آنهایی که به اسپرسو علاقه دارند. در حال حاضر محبوبترین محصول بازار قهوه اسپرسو سازهای خانگی هستند. دستگاههایی کوچک با مخزنی برای آب و یک بویلر که به راحتی میتوانند قهوهای با کیفیت را برای شما تامین کنند.
به دلیل عرضهی بالای محصول در این زمینه در حال حاضر قیمت این دستگاهها مناسب است و برای همین آنها محبوبترین محصولات بازار قهوه به شمار میآیند. بسته به اینکه دستگاه شما چقدر پیشرفته باشد، که قطعا روی قیمتش هم تاثیر دارد، میتوانید قهوه مناسبی با آن تهیه کنید. با همه اینها همه دستگاهها اجزای تقریبا ثابتی دارند که نحوه استفاده از آنها مهم است.
برای نمونه زمانی که دستگاه را روش میکنید تا به دمای مطلوب برسد میتوانید لیوان خالی قهوه را روی دستگاه و بالای بویلر بگذارید. به این ترتیب دمای لیوان کمی بالا میآید و میتواند میزبان بهتری برای قهوه باشد. یا مخزن دستگاه، که باریستاها به آن پرتافیلتر میگویند و شما هم برای تبدیل شدن به یک باریستای خانگی باید این اصطلاح را یاد بگیرید، را نباید لبالب از قهوه آسیاب شده کرد.
اغلب برای میزان قهوهای که برای هر شات در دستگاه بارگیری میشود یک مقیاس وزنی وجود دارد. مثلا اگر دستگاه شما دو خروجی دارد میتوانید بین ۱۴ تا ۱۸ گرم قهوه را در آن بریزید. بعد از ریختن قهوه هم باید را فشرده کنید. این کار را با ابزاری به اسم «تمپر» انجام میدهند که حضورش برای داشتن یک قهوه عالی خانگی ضروری است.
همچنین پیش از گذاشتن پرتافیلتر در دستگاه لازم است چند با با چرخاندن پیچ آب جوش از دستگاه خارج کنید تا هم از دمای مناسب آب مطمئن شوید و هم مجاری عبور آب را تمیز کرده باشید. حتما در ویدئوهای اینستاگرامی دیدهاید که قبل از تمپ کردن قهوه در پرتافیلتر قهوه را با چیزی هم میزنند. این وسیله «نیدل» نام دارد و وظیفهاش «چنلینگ» قهوه در بسکت پرتافیلتر است.
به این ترتیب ناهمگنی قهوه در بسکت پرتافیلتر تا حدودی برطرف میشود و قهوه بهتری در نهایت حاصل میشود. البته اگر بخواهیم ضروریترین وسایل را برای خانهها و آپارتمانهای کوچک توصیه کنیم نیدلِ چنلینگ در درجه دوم اهمیت قرار میگیرد و الزاما حضورش در کابینت قهوه شما لازم نیست.
اسپرسوسازهای خانگی
ابتدا برویم سراغ همهی آنهایی که به اسپرسو علاقه دارند. در حال حاضر محبوبترین محصول بازار قهوه اسپرسو سازهای خانگی هستند. دستگاههایی کوچک با مخزنی برای آب و یک بویلر که به راحتی میتوانند قهوهای با کیفیت را برای شما تامین کنند.
به دلیل عرضهی بالای محصول در این زمینه در حال حاضر قیمت این دستگاهها مناسب است و برای همین آنها محبوبترین محصولات بازار قهوه به شمار میآیند. بسته به اینکه دستگاه شما چقدر پیشرفته باشد، که قطعا روی قیمتش هم تاثیر دارد، میتوانید قهوه مناسبی با آن تهیه کنید. با همه اینها همه دستگاهها اجزای تقریبا ثابتی دارند که نحوه استفاده از آنها مهم است.
برای نمونه زمانی که دستگاه را روش میکنید تا به دمای مطلوب برسد میتوانید لیوان خالی قهوه را روی دستگاه و بالای بویلر بگذارید. به این ترتیب دمای لیوان کمی بالا میآید و میتواند میزبان بهتری برای قهوه باشد. یا مخزن دستگاه، که باریستاها به آن پرتافیلتر میگویند و شما هم برای تبدیل شدن به یک باریستای خانگی باید این اصطلاح را یاد بگیرید، را نباید لبالب از قهوه آسیاب شده کرد.
اغلب برای میزان قهوهای که برای هر شات در دستگاه بارگیری میشود یک مقیاس وزنی وجود دارد. مثلا اگر دستگاه شما دو خروجی دارد میتوانید بین ۱۴ تا ۱۸ گرم قهوه را در آن بریزید. بعد از ریختن قهوه هم باید را فشرده کنید. این کار را با ابزاری به اسم «تمپر» انجام میدهند که حضورش برای داشتن یک قهوه عالی خانگی ضروری است.
همچنین پیش از گذاشتن پرتافیلتر در دستگاه لازم است چند با با چرخاندن پیچ آب جوش از دستگاه خارج کنید تا هم از دمای مناسب آب مطمئن شوید و هم مجاری عبور آب را تمیز کرده باشید. حتما در ویدئوهای اینستاگرامی دیدهاید که قبل از تمپ کردن قهوه در پرتافیلتر قهوه را با چیزی هم میزنند. این وسیله «نیدل» نام دارد و وظیفهاش «چنلینگ» قهوه در بسکت پرتافیلتر است.
به این ترتیب ناهمگنی قهوه در بسکت پرتافیلتر تا حدودی برطرف میشود و قهوه بهتری در نهایت حاصل میشود. البته اگر بخواهیم ضروریترین وسایل را برای خانهها و آپارتمانهای کوچک توصیه کنیم نیدلِ چنلینگ در درجه دوم اهمیت قرار میگیرد و الزاما حضورش در کابینت قهوه شما لازم نیست.
به طور کلی تهیهی قهوهی اسپرسو به چند جزء کلیدی نیاز دارد که این موارد شامل زمان، دما و فشار میشود. برای تهیهی اسپرسو، ابتدا قهوه به شکلی بسیار ریز آسیاب میشود و سپس در فیلتر مخصوص دستگاه قرار میگیرد. پس از این مرحله آب داغ با فشار ۹ تا ۱۰ بار و با دمای حدود ۱۹۵ تا ۲۰۵ درجه فارنهایت به مدت ۲۰ تا ۳۰ ثانیه به داخل آن نفوذ میکند و چیزی که معروف به قهوهی اسپرسو است را میسازد.
قهوهی اسپرسو اساساً حاصل از گذر از لایههای فیلتر آبشاری به منظور تهیهی کنسانتره قهوه است که در بخش بالایی آن لایهای کرمی تشکیل میشود. جالب است بدانید که تنها قهوهی اسپرسویی که به درستی آماده شده باشد، لایهای کرمی خواهد داشت. کیفیت کرم هم نشان دهندهی مهارت باریستا و هم تازگی قهوه است. قهوهی اسپرسو به شکل خالص خود یک نوشیدنی لذیذ برای علاقهمندان است که میتوان آن را با نسبتهای مختلف شیر برای لاته، کاپوچینو، کورتادو و ماکیاتو تهیه کرد.
موکاپات
موکاپات (moka pot) که به عنوان اسپرسو ساز رو گازی یا اجاقی نیز شناخته میشود، از قوانین پایه فیزیک برای تهیه یک فنجان قهوه عالی استفاده میکند. این دستگاه عملکردی شبیه اسپرسو ساز برقی دارد و با فشار آب عصاره قهوه را میگیرد، در حالی که از لحاظ قیمت برای خرید ، گزینه بسیار مناسب تری می باشد.
موکاپات ها به طور کلی از سه بخش اصلی تشکیل می شوند: یکی برای آب، یکی برای پودر قهوه و بخشی هم برای قهوه اسپرسو آماده شده.
وقتی موکاپات روی گاز قرار میگیرد، آب داغ میشود و بخار ایجاد میکند. بخار فشار را در محفظه پایینی افزایش میدهد، آب را با فشار از بین دانههای قهوه رد میکند و به محفظه بالایی میفرستد. جایی که قهوه اسپرسو آماده سرو است.
فشار محفظه بخار موکاپات فقط 1.5 بار است، این میزان حتی نزدیک به اسپرسو سازهای سنتی هم نیست که حدود 9 بار فشار ایجاد میکردند. با این حال طراحی مناسب و توانایی موکاپات در تهیه یک فنجان قهوه عالی، باعث شد این دستگاه در میان خانوادهها محبوبیت پیدا کند.
- مرحله اول: وقتی آب در قسمت پایینی به جوش میآید، هوای گرم منبسط میشود و فشار ایجاد میکند. این فشار باعث میشود آب جوش درون تونل حرکت کند و به سمت محفظه پودر قهوه برود.
- مرحله دوم: پس از این که آب جوش به سمت بالا حرکت کرد،پودر قهوه موجود در محفظه فشرده شده و به سمت فیلتر متراکم میشود .
- مرحله سوم: با جذب کردن آب جوش، قهوه هم منبسط شده و فشار بیشتری در میان دو محفظه ایجاد میکند.
- مرحله چهارم: وقتی قهوه کاملا خیس و اشباع شد، آب از میان فیلتر فلزی میگذرد و به سمت تونل بالایی میرود.
- مرحله پنجم: وقتی آخرین قطرههای آب جوش هم به سمت محفظه بالایی بروند، یک صدای آشنا و هیجانانگیز میشنوید. نشانهای که میگوید قهوه آماده سرو است.
فرنچ پرس
در دسته قهوهسازهای دمی خانگی فرنچ پرس محبوبیتی همسنگ موکاپات دارد. ابزاری ارزان که خیلی هم ساده قهوه را عمل میآورد. کار کردن با فرنچ پرس بسیار آسان است. تنها باید چند نکته ساده را بدانید. فرایند کار با فرنچپرس چنین است که با فشار دادن یک اهرم تفاله قهوه را از قوه دم شده جدا میکنیم. اما پیش از این باید مخزن فرنچ پرس را گرم کرد.
برای همین قبل از ریختن پودر قهوه در آن کمی مخزن را گرم کرد. بعد پودر قهوه را داخل آن میریزیم و با کمی آب مخلوط میکنیم. باید کمی به قهوه اجازه دهیم شکوفا شود یا به اصطلاح گاز آن تخلیه شود. سپس بقیه آب را اضافه میکنیم و اهرم را بالا نگه میداریم. بعد از چهار دقیقه میتوانیم با فشار دادن اهرم به سمت پایین قهوه را فیلتر کنیم. به همین سادگی قهوه ما آماده است.
1.ابتدا کمی آب گرم داخل فرنچ پرس و فنجان بریزید تا گرم شود
4. آب داغی که داخل فرنچ پرس و لیوان ریخته بودید خالی کنید.
آسیاب قهوه
از آسیاب قهوه برقی برای کافی شاپ ها و برای مکان هایی که افرادی که در طول روز قهوه می خورند، زیاد هستند مانند هتل، … استفاده می شود. یا حتی برای برخی از اسپرسوساز هایی خانگی که نیاز به آسیاب کردن بسیار ریز قهوه دارند.
آسیاب قهوه برقی از نظر نوع تیغه به دو دسته ی اسیاب قهوه تیغه ای و آسیاب قهوه دندانهای تقسیم می شود. آسیاب قهوه دندانهای، خود، به دو دسته ی دندانه ای صفحه ای و دندانه ای قیفی تقسیم بندی می شود.
عملکرد همه ی آسیاب های برقی قهوه یکی است، و تفاوت آن ها فقط در شکل تیغه می باشد. نحوه ی کار این دستگاه ها هم به این صورت است که ابتدا میزان ریزی یا درشتی قهوه را تنظیم میکنید. سپس با روشن کردن دستگاه، دان های قهوه به سمت تیغه ها حرکت کرده و آسیاب می شوند. درنهایت اهرم های هدایت کننده، قهوه ی آسیاب شده را به مخرن می ریزند.
میزان آسیاب کردن قهوه
عواملی هستند که در میزان اسیاب شدن قهوه تاثیر دارند. در اینجا به بررسی مهمترین عوامل در تعیین میزان آسیاب کردن قهوه می پردازیم.
نوع قهوه
دان قهوه باید متناسب با نوع نوشیدنی قهوه، آسیاب شود. به طور مثال برای تهیه اسپرسو باید قهوه ی اسیاب شده نرم باشد، برای قهوه ترک، قهوه ی آسیاب شده باید بسیار ریز باشد و برای تهیه قهوه فرانسه باید به صورت درشت آسیاب شود.
نوع دستگاه قهوه ساز
علاوه بر نوع قهوه، قهوه سازی هم که مورد استفاده قرار می گیرد مهم است. مثلا اگر قهوه ساز، فرنچ پرس باشد، باید از قهوه اسیاب شده درشت استفاده کنید. اگر قهوه ساز شما کمکس یا سایفون هست، به آسیاب قهوه متوسط نیاز دارید، و برای اسپرسو ساز هم به قهوه ی آسیاب شده ی بسیار نرم.
سخن پایانی
شما میتوانید در این دنیا غرق شوید و کلکسیونی از ابزار و ادوات زیبا و کارا را تهیه کنید. همچنین میتوانید بر اساس این دستورالعمل ضروریترین ابزارهای غملاوری قهوه را در خانه داشته باشید. هرچه در این بازی بیشتر فرو بروید کیفیت قهوهای که میخورید بالاتر است و جذابیتاش هم برای شما بیشتر خواهد بود.
در مجموعه راگاسنتر به شما توصیه میشود قبل از خرید هر دستگاهی حتما اطلاعات آن را دقیق مطالعه کنید تا خرید خوش عطری داشته باشید.همواره پشتیبان های تیم ما اماده خدمت رسانی به شما عزیزان میباشند.